La càtedra neix a l'any 2011, per iniciativa del Consell Social de la Universitat de les Illes Balears com homenatge al científic de Sóller Guillem Colom Casasnovas (1900­1993) i amb l'objectiu de continuar el conjunt d'investigacions científiques que varen situar el nom de les Illes Balears dins els centres d'investigació de primer nivell de la ciència internacional.


La Càtedra Guillem Colom Casasnoves, adscrita a la Universitat de les Illes Balears i financiada per la FUNDACIÓN ENDESA, desenvolupa continguts de Micropaleontologia i Paleontologia les especialitats que contribueixen al desenvolupament d'aquestes ciències com l'Estratigrafia, la Geologia, l'Oceanografia, la Paleoecologia i la Sedimentologia, així com qualsevol altre aspecte de les Ciències Naturals.

Finalment, un darrer objectiu és publicar i promoure la publicació d'articles relacionats amb les matèries i els projectes desenvolupats per la Càtedra en l'àmbit nacional i internacional.

La Càtedra s'encarrega també de continuar coordinant l'estudi i la publicació de l'obra científica de Guillem Colom Casasnoves dirigida pel professor Guillem Mateu Mateu juntament amb un equip interuniversitari de professors de les universitats de les Illes Balears, València i Pais Basc.


També és objectiu de la Càtedra promoure i participar en projectes d'investigació autonòmics, estatals i internacionals.

Signatura del conveni per a la creació de la Càtedra. De dreta a esquerra: Luis Pomar (Director de la Càtedra), Guillem Mateu (Professor emèrit de la UIB), Feliciano Fuster (Fundación Endesa), Catalina Colom (Filla de Guillem Colom Casasnovas), Montserrat Casas (Rectora UIB), Rafael Miranda (Fundació Endesa) i Carlos Simarro (Alcalde de Sóller).

Acte públic de creació de la Càtedra Guillem Colom Casasnovas. De esquerra a dreta: Rafael Miranda (Fundació Endesa), Montserrat Casas (Rectora UIB) i Feliciano Fuster (Fundació Endesa). Foto: Diari ULTIMA HORA.

CÁTEDRA GUILLEM COLOM CASASNOVAS