El llegat de Colom i el Museu Balear de Ciències Naturals


La col∙lecció micropaleontològica de Guillem Colom inclou els nous taxons abans anomenats i consisteix en unes 20.000 preparacions i llàmines primes. El desitg de Colom fou deixar el seu llegat a la seva ciutat de neixement.

Així, al 1992, es va crear el Museu Balear de Ciències Naturals per l'Ajuntament de Sóller i des de llavors es gestionat per la “Associació Museu Balear de Ciències Naturals”.
Juntament a la col∙lecció, el llegat de Colom inclou la seva biblioteca, la correspodència (diversos milers de cartes) que va mantenir amb especialistes d'arreu del món i informes tècnics per companyies de petroli (American Overseas Petroleum Ltd., Sociedad Española de Petróleos, S. A., CALTEX Oil S. A. E., etc.). 

Tots aquests materials estan disponibles per el seu estudi.

Recentment, científics de diverses universitats espanyoles (Guillem Mateu de la Universitat de les Illes Balears, Juan Usera i Carmen Alberola de la Universitat de València, Alejandro Cearreta de la Universidad del País Vasco) han acabat l’estudi de la producció científica de Colom (“La obra científica de Guillermo Colom  Casasnovas vol. I­II-III”).
Guillem Colom Casasnovas (1900-1993)Guillem Colom Casasnovas (1900­1993) va néixer a Sóller (Mallorca, Espanya). Des de la seva joventut va mostrar interès per les ciències naturals. Encara que mai va obtenir un títol oficial universitari, fou un dels grans micro paleontòlegs del segle XX. 

En 1926, durant una excursió en Mallorca de XIV Congrés Internacional de Geología, va tenir el seu primer contacte amb la Micropaleontologia.

Immediatament desprès, entre 1926 i 1929 va visitar al professor Cailleux (Universitat de la Sorbonne, París) i al professor Lapparent (Universitat d'Estrasburg), dos dels més importants micropaleontòlegs europeus del seu temps.

En 1934 Colom començà la seva relació científica amb el Prof. J. A. Cushman, qui el 4 d'abril li va enviar, des de el “Cushman Laboratory for Foraminiferal Research”, espècimens de peneróplids del Carib per comparar­los amb els del Mediterrani. Fruit del contacte amb Cushman, Colom publicà en 1935 “Las especies de la Familia Peneroplidae actuales y fósiles de las Baleares”.

Dels milers de cartes que Colom va intercambiar amb micropaleontòlegs de tot el món, hi ha 24

que corresponen al Prof. H. E. Thalmann, qui juntament amb el Prof. Cushman i al Dr. Coryell, va proposar a Colom com a membre de la “Society of Economic Paleontologists and Mineralogists”. Colom va gaudir d'una gran reputació entre els seus col∙legues. Precisament, en una de les seves cartes (9 d'abril de 1946), Thalmann va informar a Colom de la bona impressió que varen causar els seus treballs a en Cushman, qui va afirmar que son de gran cualitat, fins i tot millors que els publicats a EUA per les seves descripcions precises i les seves interpretacions cenològiques, batimètriques i biogeogràfiques.

En 1946, la Geologocal Society of America va suggerir a Colom que publiqués el seu treball innovador sobre els tintínids fòssils, que va aparéixer en 1948 en el Journal Paleontology (“Fossil Tintinnidae: Loricated of the order of the Oligotricha“). Entre 1954 i 1969, Colom va ser corresponsal en Espanya de la revista “Micropaleontology”, on en 1955, publicà “Jurassic-Cretaceous pelagic sediments of Western Mediterranean and the Atlantic area”. En 1959, en “Contributions from the Cushman Foundation for Foraminiferal Research”, Colom va establir una nova espècie corresponent a un nou gènere: Gymnesina glomerosa Colom 1959, de la familia Ophtalmiidae.

La producció científica de Colom fou extremadament prolífica. Entre 1926 i 2000, va publicar 221 treballs científics, 161 en solitari i 60 en colaboració amb altres autors, on es varen descriure 189 nover espècies, 156 corresponen a foraminífers i 33 a tintínids fòssils (calpionèl·lids i colomièl·lids).

La Col·lecció Guillem Colom està formada, entre d'altres, per 20.000 preparacions i llàmines primes. Es troba al Museu Balear de Ciències Naturals disponible per el seu estudi.


Degut a les seves contribucions científiques, Colom va rebre importants reconeixements. Va ser nomenat membre de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, Doctor Honoris Causa per la Universitat Autònoma de Barcelona. En 1982, va rebre del Rei Joan Carles I d’Espanya la Gran Creu de l’Ordre d’Alfonso X el Sabio, en reconeixement a la seva activitat científica i, aquest mateix any, el Govern de les Illes Balears li va concedir la medalla d'or. A més, va formar part del consell editorial de la “Revue de Micropaleontologie” i va ser col∙laborador honorífic de la “Revista Española de Micropaleontología”.
Gran Creu Alfonso X
 

Acte públic de donació de la col∙lecció de microfòssils per part de Guillem Colom Casasnovas al municipi de Sóller a l'ajuntament.